Bieren




 Volmondig amber
Aromatisch vakmanschap
De Prins van Horne
 

Ons eerste bier heeft de klinkende naam "Prins van Horne" meegekregen. Prins van Horne is een ietwat atypische licht amberkleurige tripel, met een zachte smaak en ietwat bittere afdronk. Met zo'n 8% alcohol is het een lekker degustatiebiertje, waarvan we hebben moeten vaststellen dat het bij sommigen toch vlotjes binnengaat.

Productbeschrijving Prins van Horne

  • Amberkleurige tripel van hoge gisting op basis van drie moutsoorten, twee hoppen, haver, water en gist. Hergisting op fles
  • Neus: lichte aroma's van geroosterde mout en fruit
  • Smaak: zachtmoutige aanzet, fruitige karameltoetsen, volmondig en romig met lichte bitterheid in de afdronk.
  • Gebrouwen naar een recept van Vryheytscamme VZW door brouwerij Boelens uit Belsele.
  • 33cl
  • 7.9 % vol. Alc.
  • Schenktemperatuur: 7 °C




Prins van Horne is genoemd naar de het prinsengeslacht die in Overijse tussen 1677 en 1817 in Overijse de plak zwaaiden. Overijse was in die tijd een Prinsdom en beschikte als gemeente (Vryheyt) tussen 1689 en 1704 over haar eigen brouwerij (Camme).


Een beetje geschiedenis...

Het kasteel van Overijse komt in 1595 in het bezit van Gerard van Horne (1560-1612). Zijn zoon Ambrosius van Horne (1609-1656) noemt zich graaf van Horne.  
De Vrijheid Overijse wordt op 19 oktober 1677 door de Spaanse koning tot prinsdom verheven. Eugeen Maximiliaan van Horne (1631-1709) mag zich de eerste Prins van Horne noemen.
Diens zoon, Filips Emanuel van Horne (1661-1718) is de tweede Prins van Horne en heeft tal van belangrijke functies in de Spaanse Nederlanden. Uit zijn huwelijk met Marie Anne Antoinette de Ligne komen vier kinderen voort.

De oudste, Maximiliaan Emanuel van Horne (1695-1763) is de derde (en laatste) prins van Horne. Wegens geen mannelijke erfgenamen duidt hij zijn oudste dochter Maria Theresia aan als erfgenaam. Die trouwt met vorst Philip Joseph van Salm-Kyrburg, waardoor de eigendommen en de titels in het bezit komen van de prinsen van Salm-Kyrburg. De Hornes liggen begraven in de crypte van de Sint-Martinuskerk van Overijse.




Waarom Ambrosius van Horne incognito wil blijven...

In 1646 werd Ambrosius door de koning van Spanje benoemd tot generaal der artillerie. In de Spaans-Franse oorlog verdedigde hij de belangen van de Spaanse koning. Hij werd verraden door “De Mercy”, een Franse abt, die beweerde dat hij plannen had om de Spaanse Nederlanden aan Frankrijk uit te leveren. Met een valstrik werd hij aangehouden en vervolgens bracht hij drie jaar door in een Antwerpse gevangenis.
Verder stamt Ambrosius van een prestigieuze familie uit de 16de eeuw. Sommige van zijn afstammelingen hebben er echter een zootje van gemaakt. Zijn achterkleinkind, Antoon-Jozef werd in Parijs geradbraakt omwille van de moord op een beurshandelaar. Frederik-Jan-Otto, de echtgenoot van de laatste echte “van Horne”, Maria Theresia eindigde in 1794 op het schavot in Parijs. Zijn zoon, Frederik-Ernst trad in dienst van Napoleon en stelde zich kandidaat voor de Belgische kroon. Je zou voor minder incognito willen blijven…